SEMESTRUL I FINANCIAR Primele şase luni în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 iulie 2021

Primele şase luni în cifre

Ianuarie

1 ianuarie

Preţurile pentru furnizarea energiei electrice la clienţii casnici nu mai sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

13 ianuarie

Guvernul aprobă hotărârea prin care stabileşte valoarea salariului minim pentru anul 2021 la 2.300 de lei.

20 ianuarie

Ambsadorul american la Bucureşti, Adrian Zuckermann, îşi încheie mandatul la numai un an de la numirea sa.

27 ianuarie

Guvernul modifică Codul Administrativ, stabilind că prefecţii şi subprefecţii trec din rangul înalţilor funcţionari publici în cel al demnitarilor, cu drepturile salariale aferente.

Ministerul Finanţelor anunţă că deficitul bugetar a fost de 9,79% din PIB în 2020, dublu faţă de 2019. Valoarea deficitului a ajuns la 101,9 miliarde lei.

28 ianuarie

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor.

29 ianuarie

Incendiu la spitalul de boli infecţioase "Matei Balş" din Capitală, în urma căruia şi-au pierdut viaţa mai mulţi pacienţi.

Februarie

1 februarie

Camera Deputaţilor şi Senatul încep prima sesiune ordinară din anul curent.

2 februarie

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunţă că programul de promovare la export a companiilor din ţara noastră nu mai este susţinut din bugetul de stat.

3 februarie

Guvernul aprobă reluarea anului şcolar, în format fizic, în cele trei scenarii: verde, galben, roşu.

8 februarie

Elevii revin în şcoli, în funcţie de ratele de infectare din fiecare localitate.

11 februarie

Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va creşte cu 3,8% în 2021, respectiv cu 4% în 2022, faţă de previziunile anterioare, lansate în noiembrie 2020: un avans de 3,3% în 2021 şi de 3,8% în 2022.

16 februarie

Institutul Naţional de Statistică informează că Produsul Intern Brut al României a scăzut cu 3,9% în 2020, faţă de 2019.

Eurostat anunţă că economia ţării noastre a crescut cu 5,3% în ultimul trimestru din 2020, faţă de trimestrul anterior.

17 februarie

Peste 100 de mineri de la Lupeni se baricadează în subteran din cauza neplăţii la timp a salariilor şi a drepturilor restante pentru anul 2020.

18 februarie

Guvernul adoptă "ordonanţa austerităţii", care stabileşte că punctul de pensie rămâne îngheţat în cursul anului 2021, că nu se vor emite vouchere de vacanţă pentru bugetari, în acest an, şi că studenţii nu vor mai beneficia de gratuitate pentru transportul pe calea ferată.

19 februarie

Guvernul aprobă proiectul legii bugetului de stat şi al legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

23 februarie

Proiectului bugetului de stat pe 2021este trimis Parlamentului.

Martie

2 martie

Parlamentul adoptă Legea bugetului de stat pe 2021 în forma propusă de Guvern, fiind respinse toate amendamentele opoziţiei. Bugetul prevede venituri de 173,7 miliarde de lei, cheltuieli de 326,4 miliarde lei credite de angajament şi de peste 261 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,34 miliarde lei.

9 martie

Eurostat anunţă că economia României a crescut cu 4,8% în trimestrul al patrulea al anului trecut, în comparaţie cu trimestrul al treilea.

17 martie

Guvernul aprobă OUG prin care companiile chinezeşti controlate de autorităţile de la Beijing sunt excluse din licitaţiile privind lucrările de infrastructură publică.

24 martie

Camera Deputaţilor adoptă proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, act normativ avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deoarece nu asigura suficiente garanţii privind independenţa magistraţilor.

Aprilie

3 aprilie

În mai multe localităţi din ţară, inclusiv în municipiul Bucureşti, au loc proteste împotriva noilor restricţii impuse de autorităţi la finele lunii martie, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid.

6 aprilie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că ţara noastră va înregistra o creştere cu 6% a Produsului Intern Brut în 2021 şi cu 4,8% în 2022.

7 aprilie

Guvernul aprobă memorandumul prin care mandatează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să negocieze cu oficialii Comisiei Europene forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Premierul Florin Cîţu decide constituirea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la data de 1 iunie 2021.

14 aprilie

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este revocat din funcţie de premierul Florin Cîţu, care preia funcţia de ministru interimar de resort. În aceeaşi zi este demisă din funcţie Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În contextul dat, USR PLUS ameninţă cu retragerea din Guvern, dacă Florin Cîţu nu este demis din fruntea Executivului.

15 aprilie

Executivul aprobă o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat de restructurare Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA: 664,1 milioane de lei.

16 aprilie

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's îmbunătăţeşte de la "negativă" la "stabilă" perspectiva datoriei guvernamentale a ţării noastre pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută.

20 aprilie

Ioana Mihăilă este desemnată de USR-PLUS la conducerea Ministerului Sănătăţii, după demiterea lui Vlad Voiculescu, iar conflictul din coaliţie se încheie.

21 aprilie

Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, depune jurământul după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în funcţia de ministru al Sănătăţii.

22 aprilie

Acţiunile companiei româneşti UiPath sunt listate la New York Stock Exchange, sub simbolul PATH, Daniel Dineş, fondatorul acesteia, dând startul sesiunii de tranzacţionare a bursei americane. Acţiunile PATH au încheiat prima şedinţă bursieră la preţul de 69 dolari/titlu, cu 23% peste cel din IPO, ceea ce i-a conferit producătorului de roboţi software o capitalizare bursieră de 37,7 miliarde de dolari, peste evaluarea de 35 de miliarde de dolari aferentă ultimei runde de finanţare dinaintea listării.

24 aprilie

Fitch Ratings confirmă ratingul suveran al României la "BBB-" cu perspectivă negativă.

27 aprilie

Ministerul de Finanţe anunţă că execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB), în scădere faţă de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020.

Camera Deputaţilor respinge proiectul iniţiat de PSD-iştii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care BNR trebuia să aducă în ţară rezerva de aur.

Ex-ministrul social-democrat al Sănătăţii Florian Bodog este pus sub urmărire penală.

Mai

5 mai

Guvernul aprobă Programul de convergenţă a României care, împreună cu strategia fiscal-bugetară şi cu Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conţin reforme în sistemul de pensii, salarizare, companii de stat, administraţie publică.

Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) transmite că nivelul de respectare a recomandărilor privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor şi magistraţilor din România este nesatisfăcător.

12 mai

Comisia Europeană estimează că economia României va înregistra un avans de 5,1% anul acesta, respectiv de 4,9% în 2022. În privinţa inflaţiei, previziunea Comisiei este: 2,9% în 2021 şi 2,7% în 2022.

15 mai

Autorităţile elimină obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise neaglomerate, aceasta trebuind purtată în continuare doar în spaţii publice precum pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă. Sunt eliminate şi restricţiile referitoare la circulaţia pe timpul nopţii a persoanelor. În plus, este eliminată restricţia privind programul operatorilor economici până la ora 21:00. Programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor este permis în intervalul orar 5:00-24:00.

17 mai

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) decide trimiterea în judecată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, pentru săvârşirea a trei infracţiuni: două de trafic de influenţă şi una de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Dosarul priveşte vizita pe care Dragnea a efectuat-o în SUA, în perioada 17-21 ianuarie 2017, la ceremonia de depunere a jurământului de către preşedintele de atunci, republicanul Donal Trump.

18 mai

Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că PIB-ul României a crescut cu 2,8% în primul trimestru din 2021, faţă de trimestrul anterior, dar a scăzut cu 0,2% comparativ cu trimestrul întâi din 2020.

19 mai

Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată, adoptă, în forma trimisă de Guvern, proiectul de lege privind reţelele 5G. Potrivit proiectului, furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT. De asemenea, documentul prevede că România va ţine cont de obligaţiile faţă de UE şi SUA.

24 mai

Spitalului de ortopedie Foişor din Capitală este redeschis după o lună şi jumătate de la evacuarea pacienţilor din cauza transformării acestuia, "peste noapte", în unitate Covid.

27 mai

Ministerul de Finanţe anunţă că execuţia bugetului general consolidat în primele patru luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 20,70 miliarde lei (1,81% din PIB), în scădere faţă de cel de 26,82 miliarde lei (2,54% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020.

28 mai

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia României va înregstra o creştere de 7% în 2021, dar instituţia subliniază că, în situaţia în care pandemia se agravează, dinamica riscă să fie sub cifra prognozată.

31 mai

Guvernul trimite varianta finală a PNRR la Comisia Europeană.

Este inaugurat, la Bucureşti, Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC).

Iunie

2 iunie

Guvernul publică PNRR. Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă proiectele din PNRR, pentru care România poate atrage 29,2 miliarde de euro de la UE.

3 iunie

Executivul aprobă un memorandum privind politicile publice de digitalizare a României pe următorii zece ani, care vor fi finanţate cu 2,4 miliarde de lei.

8 iunie

Banca Mondială estimează că economia României va creşte cu 6% în acest an, faţă de 4,3%, cât prognoza în martie.

Curtea Constituţională a României (CCR) se pronunţă în privinţa aplicabilităţii obligatorii a recomandărilor Comisiei Europene incluse în rapoartele întocmite în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), decizând că direcţiile trasate prin MCV nu prevalează dreptului intern, nici deciziilor CCR şi Constituţiei.

10 iunie

Comisia Europeană le transmite reprezentanţilor României mai multe observaţii critice, pe mai multe componente, la adresa PNRR.

11 iunie

Preşedintele Klaus Iohannis promulgă proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

14 iunie

Preşedintele Klaus Iohannis participă la summit-ul NATO de la Bruxelles, unde liderii statelor membre decid continuarea consolidării politicii alianţei de apărare colectivă în cazul conflictelor cu statele terţe.

16 iunie

Plenul reunit al Parlamenului decide revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. PSD anunţă că sesizează Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei revocări.

17 iunie

Legea dării în plată primeşte undă verde de la Curtea Constituţională.

18 iunie

Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul prin care Bogdan Chiriţoiu este numit într-un nou mandat de preşedinte al Consiliului Concurenţei, pe o perioadă de cinci ani.

22 iunie

Începe Evaluarea Naţională 2021 pentru elevii de clasa a VIII-a.

23 iunie

PSD depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, care este citită în Parlament.

Comisia de la Veneţia cere Parlamentului o motivare, respectiv "bazele şi elementele juridice" care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber.

24 iunie

Guvernul decide ca majorarea cu 20% a alocaţiilor copiilor, care trebuia să fie aplicată în 1 iulie, să fie amânată până la 1 ianuarie 2022.

Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă privind disponibilizările care vor avea loc în sectorul energetic, în următorii ani.

Executivul decide să introducă noi relaxări ale restricţiilor impuse în contextul pandemiei, începând cu 1 iulie, respectiv să scutească până la finalul anului sectorul HoReCa de plata impozitului.

Guvernul aprobă mecanismul gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi pentru acordarea de servicii medicale în cadrul unor furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

25 iunie

Ministerul de Finanţe anunţă că execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 26,18 miliarde lei (2,29% din PIB), în scădere faţă de cel de 38,84 miliarde lei (3,68% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020.

28 iunie

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) depăşeşte, în premieră, pragul de 12.000 de puncte.

29 iunie

Parlamentul respinge moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Curtea Constituţională decide că procedura de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului nu respectă dispoziţiile Constituţiei.

Guvernul stabileşte introducerea în ţara noastră, începând cu 1 iulie, a certificatului digital privind Covid-19.

Ministerul Economiei lansează schema de ajutor pentru HoReCa.

30 iunie

Curtea de Apel Bucureşti anulează amenda de 60.000 de lei pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a aplicat-o în vara anului trecut lui Tudor Ciurezu, pe atunci preşedinte al SIF Oltenia, pe motiv că, împreună cu alţi trei membri ai Consiliului de Administraţie al SIF-ului, a făcut în aşa fel încât solicitările SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi Certinvest, în care se cerea revocarea celor patru, să nu fie introduse pe ordinea de zi la AGA de bilanţ a societăţii din Craiova, din data de 28 de aprilie 2020.

Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 1.080.792.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă, în baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că, la 30 iunie, erau vaccinate 4.725.239 de persoane împotriva coronavirus, din care 194.852 cu prima doză, iar 4.530.387 au primit şi doza de rapel.

Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide 17 acţiuni de la bursa noastră, s-a apreciat cu 21,08% în prima jumătate a acestui an, până la 11.873,03 puncte.

Indicele BET-TR a urcat cu 24,9%, BET-XT - cu 20,68%, iar BETPlus - cu 21,17%.

Acţiunile producătorului de materiale de contrucţii TeraPlast au avut cea mai bună evoluţie din indicii BET şi BET-BK, titlurile companiei marcând un avans de 123,06%, până la 0,997 lei, în primele şase luni ale anului.

Acţiunile operatorului lanţurilor de unităţi de alimentaţie publică Sphera Franchise Group au urcat cu 25,51%, la 18,45 lei, în primele şase luni ale anului, în timp ce titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries au crescut cu 45,91%, la 32,1 lei.

Acţiunile Banca Transilvania s-au apreciat cu 21,11%, la 2,725 lei, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale au urcat cu 17,77%, la 17,5 lei.

În sectorul energetic, acţiunile OMV Petrom au urcat, în primele şase luni ale anului, cu 16,92%, la 0,425 lei.

Indicele BET-NG, ce reuneşte societăţile de energie şi utilităţi, a avut o creştere de 13,2% în primele şase luni ale anului, până la 784,66 de puncte, cea mai redusă dintre indicii BVB.

Indicele financiar BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 22,37% în primele şase luni ale anului, la 52.716,04 puncte.

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb